De Veenkoloniën

Geluk zoeken in het uitgestrekte veenlandschap

Een veenkolonie is een nederzetting die is ontstaan doordat men naar gebieden trok waar hoogveen werd afgegraven voor de productie van turf. Avonturiers zochten in het uitgestrekte veenlandschap van de Veenkoloniën hun geluk. Hun baanbrekende werk heeft geleid tot een bijzonder landschap met een even bijzondere geschiedenis. Dorpen ontstonden als linten langs de kanalen die voor de turfvaart werden gebruikt. Houtzagerijen, scheepswerven en fabrieken brachten welvaart in de 19e eeuw. De vele monumentale woningen zijn hiervan het bewijs.

De oude Veenkoloniën grenzen in het noorden aan het de lage zandruggen van het Wold-Oldambt. In het oosten liggen de hogere ruggen van Westerwolde. In het zuiden grenzen zij aan het Stadskanaal en de provinciegrens met Drenthe.


Een rijke geschiedenis

Van veenbazen tot landarbeiders

In de Veenkoloniën bestonden grote maatschappelijke verschillen waarbij de hoogste sociale laag bestond uit veenbazen die de stukken moeras hadden opgekocht om ze te laten ontginnen. De onderste sociale laag bestond uit landarbeiders, scheepsknechten en gravers. Deze gravers van de kanalen kenden een eigen hiërarchie. De man die onderin stond op de bodem van het kanaal stond het laagste in aanzien en verdiende het minst.

De middelste man iets meer en de man die boven aan de wal stond had het meeste aanzien en verdiende dienovereenkomstig. Uit de wereld van het kanalen graven komt dan ook de term ‘hogerop komen’. Nadat het veen was ontgonnen kwamen boeren die de gronden gingen bewerken. 

Bekijk het magazine over de Veenkoloniën

Avonturiers zochten in het uitgestrekte veenlandschap van de Veenkoloniën hun geluk.

Alles weten over Groningen?

ETEN & DRINKEN

Lekker eten begint bij pure ingrediënten!

Groninger mosterdsoep, pronkjewail, eierballen en spekkedikken: een greep uit de mooie streekgerechten die je in de omgeving van Strand Sellingen kunt tegenkomen.

In deze regio zijn veel boerderijwinkels en stalletjes langs de weg te vinden waar je terecht kunt voor heerlijke streekproducten. Dus stap de fiets op en haal hier je verse groente, biologisch vlees of zuivel. Ieder product heeft een uniek verhaal. Lekker eten begint bij pure en eerlijke ingrediënten. Je proeft de smaak van Westerwolde.

Lees meer

Brouwerij Westerwolde

Vijftien soorten lokaal bier

Westerwolde heeft zelfs een eigen bierbrouwerij! Gevestigd in een voormalige biggenschuur vind je hier Brouwerij Westerwolde waar sinds 2017 meer dan vijftien soorten bier worden gebrouwen, een uit de hand gelopen hobby van vader Harm en zoon Thijs.

Samen brouwen ze met zorg, liefde en aandacht de verschillende soorten speciaalbier. De zo duurzaam mogelijk gebrouwen bieren worden bereidt met lokale ingrediënten. Er zijn 6 vaste soorten bier en per seizoen zijn er ook nog andere soorten verkrijgbaar. Op zaterdag is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de brouwerij.

Lees meer