Westerwolde

Ontdek de Groningse cultuur

De omgeving van Strand Sellingen biedt enorm veel gelegenheid voor een dagje weg. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Het MOW I Museum Westerwolde, een museum voor kunst en cultuurhistorie in het dorp Bellingwolde.

Wat er in het museum te zien is, verandert regelmatig: de hoofdexpositie wisselt twee tot drie keer per jaar. In één zaal zijn er altijd schilderijen te bewonderen van Lodewijk Bruckman, fascinerend realistische werken vol symboliek. 


Ter Apel

Een eeuwenoud klooster

Tussen de eeuwenoude bossen van Westerwolde ligt Ter Apel. In het historische klooster bevindt zich het Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis en Religieuze Kunst. Het is gebouwd in 1465 en is het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie.

Maar er is hier meer te beleven. Neem eens een kijkje in het centrum van het dorp en bezoek een van de kleine, gezellige winkeltjes.

Bezoekers van het Bourtange van nuwanen zich eeuwen terug in de tijd.

Alles weten over Groningen?

Bourtange

Eeuwen terug in de tijd

In het noorden van Nederland, nabij de Duitse grens, ligt de vesting Bourtange. Voor het ontstaan van de vesting moeten we terug naar de Tachtigjarige Oorlog toen Willem van Oranje in 1580 opdracht gaf om op de grens met het huidige Duitsland een fort aan te leggen. Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Dankzij de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren.

Door het opdrogen van de moerassen verloor Bourtange zijn functie als fort en vanaf 1851 ontstond hier een agrarisch dorp. In de jaren zestig van de vorige eeuw nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en soldatenbarakken werden gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd.


De Stellingmakerij

Invloed van de natuur en bewoning op het landschap

De Stelmakerij in Sellingen is een historisch pand dat tegenwoordig is ingericht als een expositieruimte over de geschiedenis van Westerwolde. In 2011 werd het pand aangekocht door de gemeente Vlagtwedde, waarna het geheel is gerestaureerd.

De tentoonstelling in het bezoekerscentrum laat zien hoe het landschap door invloeden van de natuur, maar ook door eeuwenlange bewoning werd gevormd. Tevens is het Toeristisch Informatiepunt Westerwolde gevestigd in de Stelmakerij. Je kunt hier onder andere terecht voor fiets- en wandelroutes.