Groningen, een geweldige stad

Groningen stad

Heerlijk dagje shoppen

Groningen, de hoofdstad van de gelijknamig provincie in het noorden van Nederland, is een bruisende veelzijdige stad met veel cultuur en evenementen, mooie historische monumenten, leuke winkelstraten voor een lekker dagje shoppen en smaakvolle restaurants. 

Natuurlijk ken je de Martinitoren, één van de hoogste kerktorens van ons land. En heb je wel eens Monopoly gespeeld, dan ken je ook mooie plekken zoals het A-Kerkhof, de Grote Markt en de Herestraat. Al deze highlights zijn in het historische centrum van deze noordelijke stad te vinden.

CNN verkoos Groningen zelfs als toeristische bestemming boven Amsterdam! Of zoals de Amerikanen het zeiden: ‘Jong en Hip: het winnende alternatief voor Amsterdam’.


Alles weten over Groningen?


Ontdek de cultuur

Westerwolde

Ontdek de Groningse cultuur

De omgeving van Strand Sellingen biedt enorm veel gelegenheid voor een dagje weg. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Het MOW I Museum Westerwolde, een museum voor kunst en cultuurhistorie in het dorp Bellingwolde.

Wat er in het museum te zien is, verandert regelmatig: de hoofdexpositie wisselt twee tot drie keer per jaar. In één zaal zijn er altijd schilderijen te bewonderen van Lodewijk Bruckman, fascinerend realistische werken vol symboliek. 


Ter Apel

Een eeuwenoud klooster

Tussen de eeuwenoude bossen van Westerwolde ligt Ter Apel. In het historische klooster bevindt zich het Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis en Religieuze Kunst. Het is gebouwd in 1465 en is het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie.

Maar er is hier meer te beleven. Neem eens een kijkje in het centrum van het dorp en bezoek een van de kleine, gezellige winkeltjes.

Bezoekers van het Bourtange van nu
wanen zich eeuwen terug in de tijd.

Alles weten over Groningen?

Bourtange

Eeuwen terug in de tijd

In het noorden van Nederland, nabij de Duitse grens, ligt de vesting Bourtange. Voor het ontstaan van de vesting moeten we terug naar de Tachtigjarige Oorlog toen Willem van Oranje in 1580 opdracht gaf om op de grens met het huidige Duitsland een fort aan te leggen. Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Dankzij de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren.

Door het opdrogen van de moerassen verloor Bourtange zijn functie als fort en vanaf 1851 ontstond hier een agrarisch dorp. In de jaren zestig van de vorige eeuw nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en soldatenbarakken werden gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd.


De Stellingmakerij

Invloed van de natuur en bewoning op het landschap

De Stelmakerij in Sellingen is een historisch pand dat tegenwoordig is ingericht als een expositieruimte over de geschiedenis van Westerwolde. In 2011 werd het pand aangekocht door de gemeente Vlagtwedde, waarna het geheel is gerestaureerd.

De tentoonstelling in het bezoekerscentrum laat zien hoe het landschap door invloeden van de natuur, maar ook door eeuwenlange bewoning werd gevormd. Tevens is het Toeristisch Informatiepunt Westerwolde gevestigd in de Stelmakerij. Je kunt hier onder andere terecht voor fiets- en wandelroutes.


Ontdek de Provincie

De Veenkoloniën

Geluk zoeken in het uitgestrekte veenlandschap

Een veenkolonie is een nederzetting die is ontstaan doordat men naar gebieden trok waar hoogveen werd afgegraven voor de productie van turf. Avonturiers zochten in het uitgestrekte veenlandschap van de Veenkoloniën hun geluk. Hun baanbrekende werk heeft geleid tot een bijzonder landschap met een even bijzondere geschiedenis. Dorpen ontstonden als linten langs de kanalen die voor de turfvaart werden gebruikt. Houtzagerijen, scheepswerven en fabrieken brachten welvaart in de 19e eeuw. De vele monumentale woningen zijn hiervan het bewijs.

De oude Veenkoloniën grenzen in het noorden aan het de lage zandruggen van het Wold-Oldambt. In het oosten liggen de hogere ruggen van Westerwolde. In het zuiden grenzen zij aan het Stadskanaal en de provinciegrens met Drenthe.


Een rijke geschiedenis

Van veenbazen tot landarbeiders

In de Veenkoloniën bestonden grote maatschappelijke verschillen waarbij de hoogste sociale laag bestond uit veenbazen die de stukken moeras hadden opgekocht om ze te laten ontginnen. De onderste sociale laag bestond uit landarbeiders, scheepsknechten en gravers. Deze gravers van de kanalen kenden een eigen hiërarchie. De man die onderin stond op de bodem van het kanaal stond het laagste in aanzien en verdiende het minst.

De middelste man iets meer en de man die boven aan de wal stond had het meeste aanzien en verdiende dienovereenkomstig. Uit de wereld van het kanalen graven komt dan ook de term ‘hogerop komen’. Nadat het veen was ontgonnen kwamen boeren die de gronden gingen bewerken. 

Bekijk het magazine over de Veenkoloniën

Avonturiers zochten in het uitgestrekte veenlandschap van de Veenkoloniën hun geluk.

Alles weten over Groningen?

ETEN & DRINKEN

Lekker eten begint bij pure ingrediënten!

Groninger mosterdsoep, pronkjewail, eierballen en spekkedikken: een greep uit de mooie streekgerechten die je in de omgeving van Strand Sellingen kunt tegenkomen.

In deze regio zijn veel boerderijwinkels en stalletjes langs de weg te vinden waar je terecht kunt voor heerlijke streekproducten. Dus stap de fiets op en haal hier je verse groente, biologisch vlees of zuivel. Ieder product heeft een uniek verhaal. Lekker eten begint bij pure en eerlijke ingrediënten. Je proeft de smaak van Westerwolde.

Lees meer

Brouwerij Westerwolde

Vijftien soorten lokaal bier

Westerwolde heeft zelfs een eigen bierbrouwerij! Gevestigd in een voormalige biggenschuur vind je hier Brouwerij Westerwolde waar sinds 2017 meer dan vijftien soorten bier worden gebrouwen, een uit de hand gelopen hobby van vader Harm en zoon Thijs.

Samen brouwen ze met zorg, liefde en aandacht de verschillende soorten speciaalbier. De zo duurzaam mogelijk gebrouwen bieren worden bereidt met lokale ingrediënten. Er zijn 6 vaste soorten bier en per seizoen zijn er ook nog andere soorten verkrijgbaar. Op zaterdag is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de brouwerij.

Lees meer

Actief in Groningen

Actief in Westerwolde

Ontdek de mogelijkheden

Laat je verrassen door dit stukje Groningen vol prachtige wandelpaden en fietsmogelijkheden. Bos, kronkelige riviertjes, hooilanden en houtwallen: heerlijk weg van alle drukte. De prachtige natuur en de rijke historie maken van Westerwolde een aantrekkelijke vakantiebestemming voor liefhebbers van het goede leven.

Sportievelingen kunnen hier naar hartenlust genieten van een uitgestrekt netwerk aan wandelroutes, fietspaden en mountainbiketrails. Maar in de omgeving zijn er ook tal van interessante steden en dorpen te vinden die een bezoekje waard zijn.


Wandelen

Ontdek de mooiste plekken

‘De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas.’ Ontdek de mooiste wandelroutes in de regio en geniet van de natuur. Wie gaat wandelen in Westerwolde heeft genoeg te kiezen.

De echte fanatiekelingen kiezen bijvoorbeeld voor het Westerwoldepad, een meerdaagse langeafstandswandeling van bijna 100 kilometer lang. Volg de geel-blauwe markeringen en aanschouw het prachtige afwisselende landschap.

Ontdek de mooiste wandelroutes

Vaar door de natuur van de Ruiten Aa en laat je verwonderen door al het groen om je heen

Alles weten over Groningen?

Fietsen

Fietsen voor de ontspanning of als een pro

Het maakt niet uit of je fietst voor de ontspanning of je als mountainbiker op zoek bent naar een echte uitdaging: Westerwolde is geschikt voor alle type fietsers. Sellingen ligt midden in een netwerk van fietspaden. Naast bewegwijzerde ANWB-routes zijn er beschreven routes. Ook zijn er fietskaarten te koop waarmee je aan de hand van knooppunten zelf een route kunt bepalen.

Het mountainbikenetwerk van Westerwolde telt ruim 200 kilometer en behoort tot de langste van ons land. Het netwerk bestaat uit vijf individuele MTB-routes die onderling zijn verbonden. De routes voeren je door bossen, over heide en langs landerijen. Trails met voldoende variatie dus!

Ontdek de mooiste fietsroutes

Kanovaren

Het water op

Eind vorige eeuw werden de beekdalen van de Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa in hun oorspronkelijke staat hersteld. De beken meanderen weer door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna.

Een leuke en sportieve manier om dit allemaal te ontdekken is peddelend op het water. Vaar door de natuur van de Ruiten Aa en laat je verwonderen door al het groen om je heen. Onderweg kun je dieren als het ree, de bever en de ijsvogel tegen komen.

Ontdek de mooiste vaarroutes

Ontdek Groningen

Ontdek de Provincie

Ontdek de mooiste plekjes, puur en ongerept

Een veenkolonie is een nederzetting die is ontstaan doordat men naar gebieden trok waar hoogveen werd afgegraven voor de productie van turf. Avonturiers zochten in het uitgestrekte veenlandschap van de Veenkoloniën hun geluk. Hun baanbrekende werk heeft geleid tot een bijzonder landschap met een even bijzondere geschiedenis.


Lees meer

Ontdek de cultuur

Een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed

De omgeving van Strand Sellingen biedt enorm veel gelegenheid voor een dagje weg. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Het MOW I Museum Westerwolde, een museum voor kunst en cultuurhistorie in het dorp Bellingwolde.


Lees meer

Actief in Groningen

Bos, kronkelige riviertjes, hooilanden en houtwallen: heerlijk weg van alle drukte...

Laat je verrassen door dit stukje Groningen vol prachtige wandelpaden en fietsmogelijkheden. Bos, kronkelige riviertjes, hooilanden en houtwallen: heerlijk weg van alle drukte. De prachtige natuur en de rijke historie maken van Westerwolde een aantrekkelijke vakantiebestemming voor liefhebbers van het goede leven.


Lees meer

Groningen, een geweldige stad

Jong en Hip: een uitstekend alternatief voor Amsterdam

Groningen, de hoofdstad van de gelijknamig provincie in het noorden van Nederland, is een bruisende veelzijdige stad met veel cultuur en evenementen, mooie historische monumenten, leuke winkelstraten voor een lekker dagje shoppen en smaakvolle restaurants.


Lees meer